Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2015 14:32 - За бастионите и другите територии
Автор: vasko7 Категория: Политика   
Прочетен: 946 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Онзи ден ми се наложи да мина през една много недружелюбна държава - там имаше само две лампи, а от тях само едната светеше. Хората, където ги имаше, гледаха празно и незаинтересовано колите, за тях това бяха колите на чужденци, от друга държава, неговорещи езика им. А кучетата гледаха полубясно, сгушени по кътовете си. 

Там дупки нямаше, нито една, а и да е имало някоя, то тя е била прекалено малка, за да се забележи, просто защото целият път беше една огромна дупка, която засенчваше малките. Ако. Ги е имало де. Не съм сигурен дали там някога изобщо е имало настилка, за да се спекулира дали са съществували и дупки.

Единственото общо между жителите на тази територия и българите беше, че и едните, и другите живеят в България... Но нито жителите на тази територия знаят как живеят българите, нито пък българите знаят как живеят ония. 

Тая територия е от така наречените БАСТИОНИ на ДПС. Там за съществуването на други партии не знаят, а и не искат и да знаят, защо им е, пък и да знаят не са виждал. Нали по няколко пъти в годината идват някакви политици от ДПС и им говорят на техния език и готово. Тази територия е Доганистан, където държавата България никога не е прониквала. А и да е прониквала някога, сега съвсем не е така. 

Нали обаче се изписаха десетки хиляди страници и се наговориха 10 пъти повече думи за интеграция и включване и приобщаване и тем подобни. Думи. Защото само думи си останаха. А на по-малко от 100 километра от там премиер-министъра може в някой времеви период да е рязал лентата на някой язовир, или например на някоя магистрала (направена от някоя баджанашка фирма), или пък на някоя детска градина. Но може пък и на детска градина, язовир, или магистрала. Или пък на магистрала, детска градина и язовир.

Но там сигурно не знаят  кой е премиер на онази другата държава. Защото там политически крак на партия различна от ДПС не е стъпвал поне от 15 години. Защото няма кой да иде и да обещае, пък даже и да поизлъже малко, че ще ги изкара от тая мизерия, че ще им оправи пътя, че и за втората лампа ще има ток, че ония техните само ги лъжат, и че ако гласуват за него и неговата партия може даже и водопровод да им направи.

Но това няма как да стане, защото за целта се изисква да се разходи чак до родопите и да си поразлашка малко джипа по липсващите пътища. А много по-лесно е в същото време да се изтъпанчиш пред камерата и да викаш "Да живее България", а после доволно да отидеш в кръчмата и да осребриш предкамерния "патриотизъм". Пък на следващия ден може и некоя лентичка да резнеш, пак пред някоя камера.

А има и два факта, които показват, че и иначе могло да стане работата. Първият са хилядите български граждани, или бивши такива, които скандираха "Кос-тов", "Кос-тов" при посещението му в Турция преди повече от 15 години. Да, тези същите, където сега масово гласуват за ДПС и ги карат с автобусите за изборите. Ето, можело да стане иначе. 

А вторият факт е донякъде следствие от първия - че точно тогава през 1999 г. за първи и последен път в Кърджали беше избран за кмет Румен Иванов, етнически българин и даже не от ДПС. 

Ето, май сега се вижда, че и иначе можело. А как да стане още по-ефективно - да се накарат малцинствените деца да посещават училище, ако трябва да се налагат огромни глоби на родителите, които не си пращат децата в училище, защото много по-човеконенавистно е да откажеш на детето си правото му на образование. Също едно добро начало е политиците да се върнат там и да разбият монопола на ДПС.

Изобщо има десетки начини една държава да отстоява интересите си без да нарушава човешките права на малцинствата си. Но ако тази държава не иска, защото е мърлява и неподредена, и нехайна към бъдещето си, то тази държава получава един голям и растящ Доганистан вътре в себе си.



Гласувай:
3



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vasko7
Категория: Политика
Прочетен: 26516
Постинги: 2
Коментари: 4
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031